Een journalistiek onderzoek naar de

Surinaams - Nederlandse betrekkingen

(1975 - 2025)



Onverbrekelijke banden?

Op 25 november 1975 werd Suriname na zo'n 300 jaar van Nederlandse koloniale knechting een onafhankelijke republiek. In 2025 is dat 50 jaar geleden. De politieke verhoudingen tussen beide landen waren vanaf 1975 vaak koeltjes. Niet de politiek, maar de liefde voor mens en land houdt de banden warm. Vloek of zegen voor de ontwikkeling en natievorming van Suriname?

In 1975 vertrokken Surinamers die geen vertrouwen hadden in een probleemloze verzelfstandiging massaal naar Nederland. De lijnen tussen Suriname en Nederland zijn sindsdien druk bezet. Dagelijks wordt er nieuws uitgewisseld, gaan pakketten de oceaan over en zitten de wekelijkse vluchten tussen Suriname en Nederland vol familieleden, studenten en werkers. Er worden vele euro's geïnvesteerd in (uitwisselings)projecten. Wat betekenen Suriname en Nederland nog voor elkaar?

We volgen artsen, studenten, docenten, ouders, directeuren en ondernemers die een blik werpen op de relatie. Hun verhalen zijn gebundeld in vier thema's, die elk een indicatie geven van welzijn en de stand-van-het-land: gezondheidszorg, onderwijs, familiebanden en financiën.


Tot en met eind 2025 verschijnen hier elke maand nieuwe journalistieke achtergondverhalen, foto's en video's die de relatie tussen Suriname en Nederland - letterlijk - in kaart brengen. Ze worden gemaakt door journalisten aan beide kanten van de oceaan.





video: De Surinaamse Riezvi Jessurun studeert in Nederland


video: De Nederlandse gepensioneerde chirurg Chander Mahabier werkt in Suriname


video: De Nederlandse jurist Ellen-Rose Kambel stimuleert meertalig onderwijs in Suriname


video: De Surinaamse scholier O'dany verhuist naar Nederland om het VMBO te gaan doen



Inschrijven nieuwsbrief